Wat is brandpreventie? 

Het woord brandpreventie legt zelf al uit wat het betekent, namelijk het preventeren van brand ofwel het voorkomen van brand. Om brand te voorkomen moeten er diverse maatregelen worden genomen en verschillende middelen worden aangeschaft. Om de vraag ‘wat is brandpreventie’ goed te kunnen beantwoorden, moet ook worden gekeken naar hoe dat dan precies gedaan wordt.

Goede brandpreventie start bij de juiste middelen 

Welke middelen zijn er te verkrijgen om goede brandpreventie te organiseren in uw bedrijfspand, parkeergarage of instelling? We sommen een aantal middelen op om u meer inzicht te geven in het antwoord op de vraag: wat is brandpreventie en hoe pas ik het toe?

  1. Brandwerende scheidingen
    Een pand dient allereerst bouwkundig brandveilig te zijn. Hierbij wordt er gekeken naar de brandwerende scheidingen.  Een brandwerende scheiding is een constructie die ervoor zorgt dat branddoorslag en brandoverslag uitgesteld wordt. Zo duurt het langer voordat de brandoverslag in het pand plaatsvindt.
  2. Brandbeveiliging
    Een brandmeldinstallatie is één van de belangrijkste onderdelen om een brand vroegtijdig te ontdekken. In het Bouwbesluit 2012 staat beschreven welke panden en gebouwen verplicht zijn om een brandmeldinstallatie te installeren. Een brandmeldinstallatie geeft een alarm wanneer er rookvorming wordt opgemerkt. Hier worden detectoren voor geïnstalleerd, bijvoorbeeld rookmelders of handmelders.
  3. Blusmiddelen
    We hebben een overzicht van de blusmiddelen opgesomd op de volgende pagina. Ook dit is wettelijk vastgesteld in het Bouwbesluit 2012 hoeveel blusmiddelen uw pand verplicht is. U kunt bij blusmiddelen denken aan een blusdeken, een brandslang, een schuimblusser en een chemische blusser. Ieder middel kan ingezet worden voor een andere toepassing en een andere brandstof.

Om ervan verzekerd te zijn dat uw pand goed beveiligd is tegen brand, is het aan te raden om hiervoor een specialist in te schakelen. IvoNed kan u adviseren welke middelen geschikt zijn voor uw bedrijfspand. IvoNed heeft ruim 30 jaar ervaring op het gebied van brandwerende scheidingen, het installeren van de juiste brandmeldinstallaties en/of blusmiddelen.

De vraag ‘wat is brandpreventie?’ wordt aan ons regelmatig gesteld en onze specialisten geven niet alleen advies, maar kunnen de installaties ook leveren, installeren én periodiek onderhouden.

Goede brandpreventie in standhouden 

Heeft u de middelen voor een goede brandpreventie aangeschaft? Dan is het belangrijk dat deze periodiek gecontroleerd en onderhouden worden. Conform de NEN 2654 en 2535 moet uw brandmeldinstallatie maandelijks gecontroleerd worden.